Design og kreativitet. Lyder det som en pejs for dig? Så er det oplagte valg uden tvivl en biopejs. Lad os det bare tage nøgleordene ét efter ét, så vi kan blive helt kloge på, hvad en biopejs oprigtigt er.

Det er netop ofte arkitektens og indretningskonsulenters valg, fordi disse to klingende og fantastisk begreber kan associeres med en pejs til bioethanol.

Design og biopejse

Produktet er relativt nemt at arbejde med, når den skal sammensættes i en indretning. Det skyldes, at den kan fås i helt minimalistiske farver og konstruktioner, så væggen udenom kan laves i lige præcis det design, du havde forestillet dig. Særlig i dag i 2019 vil mange have en stilfuld og elegant stue, hvor linjerne står super skarpt, og der ikke er for mange uroligheder på væggene. Derfor falder et biopejsindsats i slim-fit udgave naturligt ind i de fleste indretninger. Det er i princippet ikke pejseindsatset, der skal fokuseres på, men derimod alle de begrænsninger, som der ikke er ved installation af en biopejs. Der skal ikke tages højde for, hvor sådanne pejsen placeres i forhold til en skorsten eller et aftræk. Det er heldigvis ikke nødvendigt, hvilken må siges at være en stor fordel for en designer.

Udfordringen med en pejs i en indretning er typisk, at den kun kan sidde ét specifikt sted, fordi det er her, der er mulighed for at installere en skorsten. Det er således ikke tilfældet for en biopejs, da den kan installeres mere eller mindre alle steder. Det er derfor muligt at installere den under et fjernsyn, som et TV-møbel, så flammer brænder hyggeligt, mens du ser underholdning i TV’et.

Det er også vældigt populær at bygge en pejs ind i et køkken – eksempelvis i en skabslåge. Det har ligeledes været en tilnærmelsesvis umulig opgave på grund af skorstenstilførslen. Biopejsen kan igen være anvendeligt – netop fordi du undgår skorsten, og derfor kan have åbent ild i køkkenet. Derfor kan du nu ikke lade kreativiteten stoppe dig, når det kommer til design af boliger med pejseløsninger.

Lad ikke kreativiteten stoppe dit pejseprojekt

Som det fremgik af ovenstående afsnit, så er mulighederne mere eller mindre uendelige, når det kommer til et ønske om et inspirerende ildsted. Derfor er der løsninger, uanset om du ønsker flammer ud af gabet på et dekorativt løvehoved, opfarende fra hånden i en statue eller noget helt tredje. Disse unikke tilfælde er ofte tiltænkt i forbindelse med et tema i et givent objekt.

Nogle af de mere hyppige løsninger, hvor de mange kreatører søger i retning mod er særligt ved installation af en pejs i et TV-arrangement eller ved nedfældning af et flamme i et møbel.

Biopejs indbygget under et TV

Pejsen er ønsket set monteret under eller ved siden af et fjernsyn. Tendensen er særligt inspireret fra de engelske hjem, hvor pejsen er et must i stuen. Hvor vi i Danmark kan have en tendens til at måle status i designmøbler, kan der tales for, at pejsen er et stilikon hos briterne. Denne forestilling om flammens effekt synes at sprede sig Nordsøen og til Danmark – særligt efter vores kreative arkitekter og indretningerkonsulenter har muligheder for, for alvor at slå sig løs med biopejsen. Vi danskere er jo kendte for at skabe design, og begrebet Danish Design, får ofte prisen i vejret. Det er en anerkendelse branchen og landet kan være ganske stolte af.

Det har tidligere været en umulighed at indbygge en pejs i visse miljøer – netop fordi pejsen ville få alt for meget fokus, da designeren har været nødsaget til at gå på kompromis med andre designobjekter på grund af de begrænsede installationsmuligheder.

Guide: Sådan kan en biopejs bygges ind under et TV

Indbyg biopejs i et møbel

Møblet kan være, hvad som helst, fordi varmen stiger op ad, og derfor ikke er brandfarlig under. Dette er dog med forbehold for, at der ikke spildes bioethanol ned i det pågældende møbel. Det er ofte set, at bioethanol brændere nedfældes i et bord, så det ligger som en ren overflade på niveau med bordet. Det ser fantastisk ud, og det skaber simpelthen en helt unik pejsestemning. Som Nak & Æd karakteren, Jørgen Skouboe, har udtaler i sit oplæg, så kan de levende flammer få mennesket til at holde k…! På den måde holdes støjniveauet nede i en sal, og alle nyder de betagende flammer.

Særligt i sommerperioden er det vældigt populær at bygge sin egen udendørs biopejs. På de sociale medier går de ofte under betegnelsen fire pit. Der udarbejdes således et udendørs ildsted, hvor selskabet kan samles rundt om. Det er en fantastisk måde at skabe fælles hygge og ikke mindst varme på de sene aftentimer.