Foråret er en skøn tid. Dagene bliver længere, lysere og energien stiger. Det er dog også tid til at tage fat på arbejdet i haven. Der er mange ting, der skal klares i haven, når vinteren er ovre og sommeren er på vej. Du kan herunder finde en række gode tips til at gøre din have sommerklar, så du for kan nyde, når solen for alvor begynder at kigge frem.

1. Klip din græsplæne

Det kan være svært at vurdere, hvornår du skal klippe græsset efter vinterperioden. Du bør vente til jorden er varmet op til ca. 5 °C. Du skal også sikre, at der ikke er mere frost tilbage efter vinteren. Efter at have klippet græs, skal du vurdere, om du skal lade det afklippede græs ligge eller ej.

Er græsset forholdsvis kort, kan du godt lade det ligge. Det vil omdanne sig til naturlig gødning. Er det højt efter ikke at have været klippet i lang tid, bør du fjerne en del af det afklippede græs, så fotosyntesen kan forløbe som det skal. Har du en kompostbunke, kan det afklippede blot smides her – ellers skal det gøres på affaldspladsen.

2. Få klippet hækken

Din hæk har fået lov til at vokse henover vinter og forår. Derfor skal den trimmes til, når muligheden er der. Som det gør sig gældende med græsplænen, bør du vente til frostvejret har lagt sig. Når du trimmer hækken, bør du klippe tæt til, så den får en pæn form og ligeledes ikke skal trimmes igen foreløbigt.

I samme ombæring bør du også beskære buske og frugttræer. Her skal du gå efter krydsende grene, der kan skrabe på hinanden, da det kan svække busken. Du får et bedre overblik, hvis du beskærer buske og frugttræer i det tidlige forår, da de endnu ikke blomstrer. Derfor bliver det nemmere at finde de udsatte grene.

3. Ryd op efter vintervejret

I vinterperioden kan det danske vejr vise sig fra sin vilde side. Derfor vil din have typisk være rusket rundt. Det betyder, at der kan ligge blade, grene og andet haveaffald rundt i haven. Det er selvfølgelig en god idé, at du får ryddet op i dette, inden du tager hul sommeren. Din have vil nemlig vise sig fra en markant pænere side.

4. Fjern ukrudt

Ukrudt skal fjernes løbet gennem året. Det bedste tidspunkt at lave en grundig gennemgang af haven er dog i det tidlige forår. Det er der flere årsager til. Teknisk er det nemt at se ukrudt i foråret, da det begynder at gro før øvrige planter. Du har derfor nemmere ved at finde det ukrudt, der skal fjernes, hvis du udnytter tiden.

Dertil kan ukrudt være sværere at hive op af jorden i løbet af sommeren. Rødderne vil ganske enkelt have implementeret sig kraftigere i jorden. Det anbefales, at du luger ukrudt ud i bede, mellem fliser osv. fra marts til midsommer. I løbet af vinteren dør ukrudtet, men det begynder at spire igen i det tidlige forår – og her skal du være klar.