Boligejernes formuer er i gennemsnit otte gange større end lejernes. Det viser tal fra tænketanken Cevea. Den hovedsagelige årsag til dette er, at boligen er den vigtigste faktor for din formues størrelse. Du optjener friværdi i boligen, og denne kan geninvesteres og skabe merværd i din privatøkonomi.
Den gennemsnitlige boligejer har en formue på 3,4 mio. kr. Lejere har derimod gennemsnitligt en formue på 400.000 kr. Det viser en udført af Danmark Statistik. Det er derfor også en analyse, der med al tydelighed viser, at det er en klar økonomisk fordel at eje frem for at leje din bolig.
Derfor er der også mange fordele ved at eje frem for at leje. Det inkluderer blandt andet de nedenstående punkter.
1. Ejerboliger stiger i værdi
Ejerboliger er historisk set steget i værdi. Derfor vil du – i mange tilfælde – kunne få mere for ejendommen ved et salg, end det du selv betalte ved købet. Ved at eje en bolig, forøger du derimod din formue i takt med boligens værdistigning. Med andre ord, så tjener du faktisk penge uden at røre en finger.
2. Du kan belåne friværdien
Én af grundene til, at det er en fordel at eje frem for at leje er, at din ejendom stiger i værdi og dermed opsparer du friværdi. Denne friværdi kan du belåne og bruge til andre investeringer. De kan f.eks. bruges til køb af et sommerhus, renovering af boligens køkken eller energiforbedringer i boligen.
Ved køb af et sommerhus er belåningsgraden 60 procent. Det betyder, du kan låne 60 procent af købsprisen i et realkreditinstitut. Resten skal du selv betale via egen opsparing eller et banklån. Udnytte du friværdien i din primære bolig, kan du låne pengene til en væsentligt lavere rente end banken tilbyder.
3. Politiske initiativer har hjulpet boligejere
Det er selvfølgelig naturligt at værdien af en bolig stiger, hvis efterspørgslen stiger mere end udbuddet. Det er dog ikke kun de almindelige markedskræfters, der har haft indvirkning på værdien af ejerboliger. Faktisk har danske boligejere også været begunstiget af et skattestop på ejendomsværdiskatten.
Efter fastfrysningen af denne skat, har der været lagt et loft over udgifterne for boligejerne, der ikke har været nødt til at betale mere for at bebo egne boliger. Boliglejerne har derimod været budt på huslejestigninger som følge af den regulering, inflation medfører. Generelt har politikerne taget initiativer til at sænke boligejernes udgifter.
Er der ingen ulemper ved at være boligejer?
Fordelen overskygger ulemperne på markant vis, hvis du er boligejer. Ikke desto mindre er der ulemper, du skal tage hensyn til. Derfor er boligejerskabt ikke for alle, om end det er den mest fornuftige økonomiske beslutning. Nogle af de ulemper, der følger med køb og ejerskab af en ejerbolig er følgende:
- Som lejer har du større fleksibilitet og er samtidig uafhængig af boligsalg. Ønsker du at flytte, kan du blot opsige din kontrakt.
- Som lejer skal du ikke lægge en udbetaling. Typisk skal du blot betale et depositum og tre måneders forudbetalt leje, der bruges til betaling af de sidste tre måneder i boligen.
- Som lejer påvirkes du ikke lige så kraftigt af konjunkturer som boligejere.